Confrontatie met jezelf

Van high potential naar high performanceDe zes persoonskenmerken van krachtige leider...

Wat zou je natuurlijke manier van doen zijn als niets je tegenhoudt? Saskia Gans (arbeids- en organisatiepsycholoog bij Consilior - Werk aan ontwikkeling) beschrijft haar constateringen.

Confrontatie met jezelf

In de afgelopen 13 jaar heb ik eigenlijk continu in een fulltime gezinsleven gefunctioneerd, dat wil zeggen met echtgenoot en twee zoons om mij heen, inclusief hond. Sinds kort ben ik met regelmaat een dag of vijf alleen thuis en dat betekent dat ik ineens in een ander ritme terecht ben gekomen. Ik vind het bijzonder om te zien wat dat met mij doet en hoe ik mijn eigen identiteit, die dan minder strak verbonden is met alle behoeftes en schema’s van anderen, herontdek.

Binnen een dag of drie gaan me langzaam wat dingen opvallen. Uiteraard draait de afwasmachine minder vaak en liggen er minder spullen her en der verspreid en ook het fornuis blijft nu intact in zijn glimmende status. Ik heb altijd al moeite met het maken van boodschappenlijstjes (lees: ik doe dat dus ook niet) en sta nooit echt te springen om uitgebreide recepten te maken, maar nu ga ik nog een stapje verder. Snel ren ik de supermarkt in en uit en haal de broodnodige en meest efficiënte spullen in huis. Een smoothie en een kant en klare maaltijd, waarbij ik dan wel heel schijnheilig een biologische versie probeer te vinden of in ieder geval iets met groenten erdoor. Bedoeld om mijn eigen schuldgevoel af te kopen, want eigenlijk vind ik dat ik gewoon moet koken.

Ook opvallend is de groeiende stapel wasgoed. Ik leg de gewassen en gedroogde kleding keurig in de mand, tot de toren bijna omkiept en stamp het desnoods nog aan. Ik kijk ernaar, voel de onrust en afkeer opkomen en zeg de berg weer gedag. De strijkplank staat de hele week in de hoek van de kamer. Niemand roept dat een bepaald shirt vandaag aan ‘moet’ en niemand heeft last van de berg. Ook ik niet.

Wel heb ik de eet- en werktafel opgeleukt met een boeket bloemen in herfstkleuren. Dit geeft mij inspiratie tijdens het schrijven van de rapportages die ik deze week wil afronden. Een kop thee, een muziekje erbij, een gezellig samenzijn tussen mij en mijn laptop. Pas dan kan ik me ertoe zetten mij te focussen op dat wat ook ‘moet’, waarbij ik wel moet toegeven dat ik op het laatste moment nog een lunchafspraak tussendoor heb gemaakt om er toch even uit te zijn.

Terwijl ik mezelf voor neem om ’s avonds niets te doen, klap ik pas tegen 23 uur verschrikt mijn laptop dicht en betrap mezelf op mijn eigen grenzeloosheid als er geen kinderen zijn die netjes naar bed moeten worden gebracht.

’s Morgens wordt het rondje lopen met de hond langer dan normaal en onderweg maak ik hele fotoreportages. Ik ga aan een picknicktafel zitten, terwijl het nog -4 graden is. De zonsopkomst over het weiland is zo’n mooi gezicht.

Mijn dagen verlopen duidelijk anders. Last but not least begin ik spontaan weer met schrijven. Ervaringen en gedachten van mij afschrijven, waar anders nooit ‘zomaar’ tijd voor lijkt te zijn.

Conclusie? Mijn profiel toont zich deze dagen duidelijk:  Dominantie en Invloed boven de middellijn, tegenover een lagere score op Stabiliteit en Conformiteit. Het gaat mij om snelle actie, om gevoelsmatige beleving, om kleur in mijn dag, om vrijheid in plaats van moeten. Het normale leven inclusief een actief gezin en alle daarbij behorende verplichtingen maken dat ik regelmatig mijn eigen natuurlijke gedragsstijl aanpas aan dingen die ‘moeten’ en waar ik mij sterk verantwoordelijk voor voel. Te vaak ga ik voorbij aan het toevoegen van voldoende inspiratiemomenten. Ik maak minder tijd voor het inrichten van mijn werktafel en de bloemen worden minder regelmatig vervangen door vrolijke nieuwe, druk als ik ben met 6 pannen op het fornuis. Een korter rondje met de hond en ga zo maar door.

Ondanks al je rollen en je normale routines is het zinvol om je leven af en toe met de helikopterview te bekijken. Wat zou je doen met je tijd en werkwijze als je het zelf zou kunnen inrichten? Waartoe neig je dan? Hoe is je voorkeursgedragsstijl? Waar heb je een hekel aan? Misschien kun je iets meer van je eigen behoeftes integreren in je gevormde patronen. Ook al ben ik psycholoog en coach en dagelijks bezig met dit soort processen bij anderen, ook in mijn leven gaan sommige dingen een eigen leven leiden als ik weinig rustmomenten krijg (of neem) om mijzelf weer eens onder de loep te nemen. Een gemis. Mijn intentie is om ook open te blijven staan onder de drukkere omstandigheden en de genietmomenten – ofwel ‘mijn profiel en voorkeursstijl’ te bewaken. Anders krijg ik vast weer veel voor elkaar en heb ik mijn checklists afgewerkt, maar kijk ik toch achterom met een soort vraagteken…..

Ik wens ieder een hele goede start in 2017!

Saskia Gans - Consilior